2011. január 28., péntek

Hozzátáplálás - almakompót

Az alma bevezetése először nyers gyümölcspép formájában történik, később azonban áttérhetünk az almakompótra is, ami nem csak magában adható a babának, hanem a közkedvelt almás-krumpli alapanyaga is.
Az almakompót, amikor felnőttnek készül, fűszerezhető a cukor mellett fahéjjal és szegfűszeggel is, azonban a kisbabák táplálásánál még szorítkozzunk a minimális ízmódosításokra. Ennek megfelelően csak egy kis cukrot teszünk az alma mellé, hogy kiemeljük a zamatát.
Mivel bevezetéskor még csak néhány falat kompótot eszik majd meg a babánk, nem érdemes egy-két kis kocka almánál többet felhasználni a kompóthoz - az alma többi részét adjuk oda egy másik étkezésre nyers gyümölcspépként. Az almakompótot a saját levében összepépesítve - később tört krumplival összekeverve - adjuk a babának. Néhány kocka almáért persze nem célszerű lábasban feltenni a vizet, mivel akkor túlságosan sok kompótlé marad vissza, amiből biztosan megmaradna a pépesítés során, hiszen nem levesíthetjük a végtelenségig a pépet. Az alma főzőlevének kiöntése viszont szintén nem a legjobb megoldás, mivel az almából értékes tápanyagok és vitaminok főttek bele. A legjobb megoldás, ha nem készítünk több főzőlevet, mint amennyit - vagy legalábbis nagy részét-  fel is fogunk használni a pépesítéskor. Erre pedig a legjobb megoldás, ha fogunk egy bögrét, beletesszük a felkockázott almát, egy csipetnyi cukrot és felöntjük éppen csak egy kicsit több vízzel, mint ami ellepi, ezután pedig a bögrét betesszük 10 percre a mikrohullámú sütőbe. A tíz perc alatt az alma tökéletesen megfő a mikróban, és a kompót leve valószínűleg nem lesz több, mint amennyit fel akarunk használni a pépkészítéskor.

Menüötlet almából:
tízórai: nyers almapép
uzsonna: almakompót vagy almás krumpli

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése