2011. január 31., hétfő

Fogzás

A baba első fogainak kibújása általában sok álmatlan éjszakát okoz a picinek és a szülőknek is. Sajnos kevés olyan kisgyerek van, aki megússza ezt az időszakot viszonylag kevés fájdalommal.
A fogzás elkezdődhet már 3 hónapos korban is, de vannak babák, akiknél jóval később bújnak ki az első fogacskák. Ferikének például 8 hónaposan jött ki az első két foga.
A kis fogak jövetelét észrevehetjük onnan, hogy a babánk mindent a szájába vesz, gyakran nyáladzik és az ínyében elkezdenek dudorodni a kis fogkezdemények. Van olyan ismerősöm is, aki onnan vette észre, hogy a babájának kibújt az első foga, hogy az etetésnél "koccant" a kiskanál.
Sok anyuka fél, hogy ha túl korán jönnek ki a baba fogai, az bezavarhat a szoptatásba - ez sajnos valóban probléma lehet, főleg, ha a baba túl mohón szopik, ilyenkor kisebesedhet a mellbimbó. Ilyen esetekben célszerű megpróbálni bimbóvédővel szoptatni tovább. Semmiképpen sem javasolt a baba elválasztása a fogzás miatt - ugyanakkor természetesen  mindenki maga ismeri a fájdalom- és tűrésküszöbét.
A fogzás fájdalmainak enyhítésére több módszer is létezik. Mi két krémet használtunk, ami megkönnyítette ezeket a heteket.
A dentinox kenőcs nagyon hatékonyan megszünteti a fogzással járó fájdalmakat, viszont lidokain tartalma miatt nem adható korlátlan mennyiségben. A dologél krém hatóanyagai viszont nagyobb (természetesen értelmes) mennyiségben sem okoznak problémát, viszont ennek megfelelően ennek hatása enyhébb, így a komolyabb fájdalmaknál nem alkalmazható.
Előfordul, hogy a fogzás ideje alatt a baba nyugtalan, belázasodik, ilyenkor nem kell azonnal orvoshoz rohanni, a nurofen láz- és fájdalomcsillapító, illetve egy kis szeretgetés hatékonyan megoldja a legtöbb ilyenkor felmerülő problémát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése