2011. február 5., szombat

Babateák

A szoptatás folyamatos kivezetése mellett a babának látszólag megnő a folyadékigénye, mivel egyre kevesebb anyatejet eszik, ami eddig a szomjóságát is csillapította. A szilárd ételek mellett ezért nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék bevezetése is. A különböző babáknak adható teák más-más funkcióval rendelkeznek.

Édeskömény tea: ez a tea a hasfájós, szeles babák fájdalmait hivatott enyhíteni (úgynevezett pukizós tea). Az édeskömény szélhajtó hatása szinte a megitatás után azonnal érzékelhető, a baba bélrendszeréből hamar távozik a felesleges bélgáz, így a kicsi is egykettőre megnyugszik. Ha a baba nem fogadja el üresen, néhány szem cukorral édesíthetünk rajta.

Csipkebogyó-hibiszkusz-kamilla: az eredeti babatea feladata a kicsi szomjának oltása, emellett a csipkebogyó-tartalma miatt a baba szervezetének C vitamin ellátását is biztosíthatjuk vele. Ez a tea ízesítés nélkül is fogyasztható, de ha a baba úgy nem fogadja el, egy kis cukorral és frissen facsart citromlével ízesítsük.

Kamilla: a székrekedéssel vagy megfázással küszködő babák tüneteinek enyhítésére és megszüntetésére használt tea. A hígra főzött kamilla hashajtó hatású, viszont a túl erős főzet hasfogó lehet, így az adagolással vigyázni kell. A kamilla erős ízét nem minden baba szereti, ezért ezt a teát is javasolt cukorral és citrommal ízesíteni.

Fontos: a gyerek három éves koráig semmiképpen ne tegyünk mézet a teájába!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése