2011. február 15., kedd

Vica olvas

Már beszéltem korábban arról, hogy milyen módszerekkel lehet megszerettetni a könyveket a gyerekekkel. Vica első "könyvét" Katától kaptuk. Ez egy műanyag képeskönyv - akár fürdéshez is jó játék lehet, bár Vica ott még nem tart -, lehet lapozgatni, összenyálazni és főleg szép színes képek vannak benne.
Természetesen van némi szöveg is a könyvben, de ez Vicát jelenleg nem izgatja különösebben, viszont az aranyosan kidolgozott képeket egészen sokáig elnézegeti. Az ilyen könyvek kiválasztásánál arra célszerű ügyelni, hogy szép élénk színei legyenek, de azért 4-5 színnél több ne legyen bennük, mert az zavaró lehet a babának. Ezek a könyvek még nem mesélésre valók, hanem, hogy a baba nézegesse, forgassa őket, ezért nem lényeges, hogy legyen bennük szöveg is, viszont a képeknél figyeljünk oda, hogy lehetőleg ne legyenek ijesztőek vagy felismerhetetlenek - az űrlényes mesék biztosan nagyon érdekesek egy tízévesnek, de egy néhány hónapos babának ennél földhözragadtabb képek kellenek.
A képeskönyvek elsődleges célja, hogy fejlesszék a babák látását, koncentrálását és kézügyességét (lapozgatás) - amikor könyvet választunk a babáknak, ezeket a szempontokat mindenképp tartsuk szem előtt.
Mindent összevetve elmondhatom, hogy örülök ennek a könyvnek, mert mindkét gyerek szívesen forgatja, és reményeim szerint fejlődnek is tőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése