2011. február 3., csütörtök

Körömvágás

tompa hegyű babaolló
A babák körme, különösen az első hónapokban, nagyon gyorsan nő, és ha nem vágjuk rendszeresen, bizony könnyen kikarmolják magukat.
A körömvágáshoz lehetőleg tompa hegyű, kifejezetten babáknak szánt ollót válasszunk (bármelyik bababoltban vagy drogériában kapható).
Amikor Ferike megszületett, megkérdeztem a védőnőt, hogy milyen alakúra kell vágni a gyerekek körmét, mert már sok vitát hallottam arról, hogy egyenesre vágjuk, hogy minél gyorsabban készen legyen vagy hogy kerekítsük le, mert az egyenesre vágott sarkaival ugyanúgy kikarmolja magát a baba. Nos, a védőnőnek erre nagyon frappáns válasza volt: majd levágod úgy, ahogy sikerül. Ez valóban így van, mivel a babák türelme véges és nagyon is érdekli őket az olló, így az ember igyekszik minél gyorsabban és minél alaposabb munkát végezni.
Az első időkben, különösen, amikor még reflexből is állandóan hadonászik a baba, célszerű alvás vagy szoptatás közben elintézni a körömvágást. Később jó módszer lehet, ha akkor szabadulunk meg a nagy körmöktől, amikor a baba éppen a cumisüveggel vagy valamilyen játékkal van elfoglalva. 
Vannak babák, akik jól tűrik a körömvágást, de náluk sem célszerű a dolgot hosszúra nyújtani a dolgot, mert egy idő után mindenképp szabadulni akarnak majd.
Nagyobbacska gyerek esetén összeköthetjük a körömvágást például a bilizéssel vagy a fürdéssel, náluk már nem célszerű játék közben zavarni az ollóval, mert azt is játéknak tekinthetik.
Általánosságban elmondhatjuk, hogy semmiképpen nem érdemes hagyni, hogy hosszúra nőjön a babák körme, mert játék közben könnyen betörhet, ezért a növekedési ütemnek megfelelően hetente, de akár hetente többször is vágjuk le a körmöcskéket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése