2011. február 13., vasárnap

Vásárlás gyerekekkel

Ha az ember gyerekkel megy vásárolni, akkor előre kell terveznie egy rakás dolgot és felkészülni egy sor olyan eshetőségre, amire nem számíthat előre.
Először is célszerű evés után menni, hogy kisebb legyen az esélye, hogy a gyerek megkíván valamit. Mindenképpen vigyünk magunkkal innivalót - a bevásárlóközpontokban azt még csak-csak elnézik, ha a gyerek megeszik a csomagból egy kiflivéget, de üdítőt nem nagyon jó ötlet kinyitogatni fizetés előtt - és játékokat. Egészen pici babával - akit még bébihordozóban lehet szállítani - két fő lehetőség állhat fenn. A baba elalszik a hordozóban - ez a jobbik eset - vagy végig ébren van - ez a kevésbé jó vagy, ha túl hosszú a vásárlás és a baba türelmetlenné válik, ez a nagyon rossz eset. Ha a gyerek ébren van, mindenképp el kell foglalnunk valamivel, különben vagy üvölteni fog egy idő után, vagy ha már akkora, akkor nekiáll pakolni (a polcokról le vagy a bevásárlókocsiból ki).
A személyes tapasztalataink a következők: Vica öt hónaposan még elvan egy játékfüzérrel, ami a bébihordozóra van rögzítve, az egyenletes zötykölődéstől általában el is alszik a bevásárlókocsiban, de ha nem, egy cumisüveg tea mindig segít. Ferike két évesen sokkal bonyolultabb eset. Amikor vele megyünk vásárolni, szinte mindig venni kell egy-két kiflit, amiből megeszik általában egy harmadnyit - ez egy darabig lefoglalja. Egy ideig azzal is elvan, hogy nézelődik a kocsiból, viszont hamar megunja a gyerekülésben ücsörgést, ezért elkezd kimászni. Ilyenkor figyelni kell, nehogy levegyen valamit a polcokról, amiket elér vagy nehogy kitegyen valamit a kocsiból - mindkettőre volt már példa. Ha elhúzódik a bevásárlás, akkor Ferike egy idő után nagyon nyűgös lesz, ilyenkor egy cumisüveg tea még őt is megnyugtatja - kicsit félek, hogy mi lesz, ha leszokik a cumiról. Ferikénél a legrosszabb eshetőség az, hogy elalszik a bevásárlás alatt, mivel ilyenkor cipelni kell, ami egy 14-15 kilós gyereknél már elég kényelmetlen.
Ezek után már csak azt kerüljük el, hogy ruhát kelljen vennünk a gyerekkel - Ferike üvöltött már kétségbeesésében, amikor "eltűntem" egy próbafülkében -, kerüljük a játék- és édességosztályt, ha a gyerek szereti ezeket a dolgokat és nem éppen azt akarunk venni (az én gyerekeimmel eddig ezzel nem volt probléma) és figyeljünk oda, hogy a pénztári sorban álláskor milyen "apróságokat" vehet le a polcról. Szomorú tény, hogy a pénztárak mellett általában csokik és más, gyerekszem és kéz számár csábító dolgok vannak kipakolva a szülők nagy bánatára -egyszer már nekünk is majdnem meg kellett venni egy kis maci alakú autós légfrissítőt egy ilyen helyen, de szerencsére megúsztuk.
Összefoglalva, legyünk felkészültek és vértezzük fel magunkat a lehető legtöbb türelemmel, ha gyerekkel megyünk bevásárolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése