2011. február 15., kedd

Két jó testvér kis helyen is...

Ahhoz, hogy a testvérek egymáshoz szokása viszonylag gördülékeny legyen, lehetőség szerint minél kevesebb tiltással kell segíteni a folyamatot.
Mi ennek tükrében nem szoktuk elvenni Ferikétől azokat a játékokat, amiket alapvetően már nem használt Vica születése előtt - csörgők, rágókák - és nem szoktuk leszedni a játszószőnyegről sem. Vannak tabuk persze, mint Vica alvós játékai vagy a saját plédje, de ezeken kívül igyekszünk arra nevelni őket, hogy megosszák a játékaikat. Természetesen Vica sem kapja meg Ferike alvós játékait vagy plédjét.
A babaülés sok mindenre alkalmas - szoktam használni etetőszéknek vagy beleteszem Vicát, hogy lásson, miközben főzök. Ferike néha odamegy és megmozgatja kicsit az üléssel együtt, de most például beült "mellé". Persze ilyenkor oda kell figyelni, hogy ne tegyen kárt vagy ne szorítsa ki a babát és ne üljön rá, de egyébként ennyi még megengedhető - így nem érzi magát kirekesztve és közel lehet a testvéréhez. 
Igyekezzünk minden ilyen lehetőséget kihasználni, mert ezekkel természetes módon hozzuk közelebb egymáshoz a kicsiket, míg a tiltásokkal csak éket vernénk közéjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése