2011. február 22., kedd

Közös játék - nekem is az kell

Egy idő után minden többgyermekes szülő szembesül azzal a szituációval, hogy a két gyerek ugyanazzal a játékkal akar játszani egy időben. Ez lehet egy csörgő vagy akár egy készlet színes ceruza, de szinte biztos, hogy ez a helyzet előbb-utóbb előkerül.
Ilyenkor nem árt, ha az adott játékból van kettő - legalábbis hasonló -, de ez sajnos nem minden esetben megoldható. Ilyenkor mindent meg kell tennünk, hogy a gyereke érezzék, hogy egyikük sincs elnyomva. Lehetőleg ne játsszunk bírót és főleg ne ítéljünk egyik gyerek javára sem. Próbáljunk meg ilyenkor más játékokat felajánlani, vagy együtt játszani a kérdéses darabbal ha lehet. Ilyenkor a szülő feladata leginkább az, hogy elsimítsa az ellentéteket - amik a bíráskodással csak fokozódnának. 
Az én gyerekeim általában jól elvannak egymás mellett, de előfordul - néha tudatosan, néha tudat alatt (az arcukon látszik) -, hogy nem tetszik nekik, hogy a másiknál van egy bizonyos játék. Mivel csak az alvós játékok és a plédek jelentenek nálunk saját játékot - minden másnál a megosztásra igyekszem nevelni őket -, ilyenkor általában megpróbálok közbelépni, de csak ha azt látom, hogy szükség van rám. Néha muszáj rájuk hagyni a dolgot, de mivel Vica még nem nagyon tud mit tenni, ha Ferike egyszerűen kitépi a kezéből a játékokat - azon kívül, hogy bánatosan néz, amitől a szívem szakad meg -, néha muszáj fellépni a dolog ellen.
Ilyenkor megpróbálom először a sírást elkerülni, vagyis Vicával elkezdek valami mást játszani, amibe igyekszem Ferikét is belevonni és azt erősíteni, milyen jó, hogy együtt is tudunk játszani. Ez van, amikor sikerül, van amikor nem. Általában nem szoktam ráhagyni Ferikére, hogy csak úgy elvegyen bármit, mert akkor az erősebb jogán mindent megtehetne, amit akar, hanem elmagyarázom neki, hogy azzal most Vica játszott, ezért játsszon vele később vagy próbáljanak meg együtt játszani.
Persze olyan is van, hogy Vica szeretne megszerezni valamit, ami épp Ferikénél van. Ez a könnyebben kezelhető helyzet, mivel ő még nem tudja elvenni - ilyenkor csak el kell terelnem a figyelmét az adott játékról. Természetesen ilyenkor is megpróbálok közös játékot kezdeni néha, de ha látom, hogy Ferikének nincs hozzá kedve, akkor az általában veszett fejsze nyele.
Összességében elmondhatom, hogy nincs sok bajom a gyerekekkel, de vannak bizonyos súrlódási felületek, amik néha gondot okoznak. ezeket igyekszem a tőlem telhető legnagyobb türelemmel és kedvességgel kezelni. Úgy gondolom, ez lesz a kulcsa a jó testvéri kapcsolat kialakulásának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése