2011. február 4., péntek

Fogmosás

Amikor elkezdenek kibújni a baba első fogacskái, a szülők új kihívással találják szemben magukat, mivel a kis tejfogak tisztán tartása elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesen kibírják a rájuk váró 6-8 évet, illetve, hogy romlásukkal ne befolyásolják a későbbi maradandó fogak kifejlődését.
Az első napokban a baba ínye még nagyon érzékeny, hiszen a fog kibújása a legtöbb babának fájdalmas élmény. Ilyenkor jobban tesszük, ha csak óvatosan piszkáljuk a baba száját, mert az ekkor elszenvedett trauma később kihathat az egész fogmosáshoz és szájhigiéniához való hozzáállásra.
Amikor már a babánknak kint van egy-két foga, elkezdhetjük a fogmosás tanítását. Először is szerezzünk be egy fogkefét - nem fogmosási, hanem játék céljából -, amit adjunk oda a babának, hogy fürdés közben ismerkedjen vele. Amikor a babát fürdetjük, saját magunk mutathatjuk neki a példát, hogyan kell használni a fogkefét - mossunk fogat fürdetés közben.
Az első időkben a baba fogát elég, ha az ujjunkkal megmossuk, később majd rátérhetünk a fogkefére is, de csak óvatosan. 
A fogkrém kiválasztása fontos dolog a későbbi szájápolásban. Már rengeteg kifejezetten babáknak készült fogrém létezik. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy melyik lesz jó a gyerekünknek, nyugodtan kérdezzük meg a védőnőt, gyerekorvost vagy egy gyógyszerészt. Semmiképpen ne használjunk felnőtteknek szánt, mentolos vagy gyógynövényes készítményeket kicsi gyerekeknél.
Amennyiben a gyerek sok édességet fogyaszt, napközben is megpróbálkozhatunk a fogmosással, de már csak akkor, ha megszokta a fogkefe használatát. 
Ez az első időszak nagyon fontos, mert ha játékosan rá tudjuk vezetni a gyereket a fogmosásra, utána már része lesz a napi rutinnak és nem fogja kényelmetlen kötelességnek érezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése