2011. február 11., péntek

Biztonsági gyerekülés

Sok dolgot elmondhatunk a biztonsági gyermekülésekről, de talán csak nagy vonalakban a lényeg a következő:
Három évnél fiatalabba gyermek csak (súlyának megfelelő) gyermekülésben szállítható. 150 cm alatt a gyermekülések a következő súlycsoportok szerint készülnek: 
0. súlycsoport: 10 kg testsúly alatt
0+. súlycsoport: 13 kg testsúly alatt
I. súlycsoport: 9-18 kg testsúlyig
II. súlycsoport: 15-25 kg testsúlyig
III. súlycsoport: 22-36 kg testsúlyig

Vannak olyan gyerekülések is, amelyek több súlycsoport igényeit is kielégítik, ezekkel azonban kényelmi okokat figyelembe véve érdemes vigyázni, mert egy hosszabb úton nem tesznek jót a gyerek hátának, mivel általában nem dönthetők.
Az első ülésre csak bébihordozót tudunk rögzíteni, csak menetiránynak háttal és csak akkor ha nincs az anyósülésnél légzsák vagy kikapcsolható (és ki is kell kapcsolni).
150 cm alatti gyerek nem utazhat első ülésen, kivéve bébihordozóban (0 és 0+ súlycsoport). A harmadik évét betöltött135 cm-nél magasabb gyerek a hátsó ülésen már a kocsi saját biztonsági övével is rögzíthető - ilyenkor esetleg használhatunk ülésmagasítót.
Magyarországon az E4-es biztonsági jelzéssel ellátott gyermekülések használhatók, így a vásárláskor mindenképpen figyeljünk rá, hogy ilyen jelzés legyen rajta. Használt gyerekülést csak megbízható eladótól vegyünk. A gyerekülés csak az első baleseti helyszínig tekinthető biztonságosnak, tehát, ha balesetet szenvedtünk, mindenképpen szerezzünk be új gyerekülést.

Még egy jó tanács tapasztalatból: nagyobb gyereknél figyeljünk oda, nehogy kimásszon a gyerekülés hevederjéből - mert meg fogja próbálni ;).

Hatályos jogszabály:
KRESZ IV. fejezet 48.§  
(7) A gépkocsiban vagy a mopedautóban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermek - a testsúlyához igazodó kialakítású - gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermekbiztonsági rendszert kialakításától függően a járműnek erre a célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz vagy ennek bekötési pontjaihoz kell csatlakoztatni. A gépkocsi és a mopedautó üléseihez - a vezető ülését kivéve - gyermekbiztonsági rendszer szerelhető be. Az első üléshez - a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban - a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták. A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.
(8) A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni:
a) ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható);
b) ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel - testméretéhez igazodóan - biztonságosan rögzíthető;

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése